مسالک الممالک که يکي از مهمترين کتابهاي جغرافيايي قرن 10 ميلادي است توسط دانشمند و جغرافيدان معروف ايراني ابوالقاسم ابراهيم فارسي استخري که به کرخي نيز اشتهار دارد، نوشته شده است .
استخري در اين کتاب با بررسي قلمرو جغرافيايي گستردهاي، جهان اسلام را به 20 اقليم تقسيم و به شرح مرزها، مسافتها، راههاي ارتباطي، اقوام، اديان و مذاهب هر ناحيه و وصف آنها پرداخته است.
مجموعه اسناد دوره صفويه نيز، مجموعهاي از اسناد تشکيلات اداري آستان قدس رضوي در اين دوره است که مشتمل بر 69 هزار صفحه و مربوط به قرن 10 و 11 هجري قمري است.
اين اسناد به علت تنوع و گستردگي موقوفات و محدوده جغرافياي آنها که ايران و افغانستان را در برميگيرد از منظمترين و بزرگترين مجموعه اسناد باقيمانده از يک تشکيلات اداري در اين دوره است.
اين اسناد در قالب دفاتر کلي اوارجه، توجيهات، روزنامچه شکل گرفته و هريک به گروههاي متعددي تقسيم مي شود که از لحاظ سازماني با ارزش هستند.
همچنين دو اثر ذخيره خوارزمشاهي و سفينه تبريز نيز در دور بعد مجددا بررسي خواهند شد.
بنا بر اين گزارش، در دور گذشته و در اولين حضور کشورمان در برنامه حافظه جهاني سازمان علمي فرهنگي ملل متحدد ( يونسکو ) دو اثر پيشنهادي کشورمان يعني وقفنامه ربع رشيدي و شاهنامه بايسنقري در حافظه جهاني ثبت شدند./115
انتهای پیام/